maanantai 17. kesäkuuta 2013

Väkivaltainen viikonloppu

Viikonloppuna en päässyt arkisilta askareilta kirjoittamaan blogia, vaikka olisin muuten voinut vain istua koko päivän netissä ja kirjoittaa tänne tapahtumista ja niiden herättämistä ajatuksista. Tuntuu, että tuon väkivaltaiseksi kääntyneen viikonlopun aikana tapahtui niin paljon, että en enää edes muista missä tilanteessa oltiin perjantaina. 

Kirjoitan eri teemoista vielä tänään ja lähipäivinä lisää, esimerkiksi tiedonvälityksen yhä karummaksi muuttuvasta tilasta Turkissa. Viikonlopun tapahtumiin liittyen erään alusta asti Gezi-puiston mielenosoituksissa mukana olleen ystäväni paljonpuhuva status-päivitys: 

The AKP government is waging a war against its own citizens by committing crimes of humanity: attacking hospitals and volunteering health care personnel; using tear gas and other chemicals inside houses, hotels and hospitals; closing the identity numbers on the police helmets; exercising widespread censorship over freedom of press; putting limitations over the Internet and prevention of media access. Police and gendarmarie forces attacked against thousands of Istanbulites marching from every corner of Istanbul in order to reach the Taksim square until sunrise by cutting the main highways and even walking across the Bosphorus bridge. Many people who are witnessed to be arrested by police cannot be found in the police stations.

Ihmisoikeusjärjestöistä esimerkiksi Human Rights Watch on saanut pitäviä todisteita ja uskottavia todistajalausuntoja samoista ongelmista ja kertonut niistä viikonlopun aikana lähettämässään tiedotteessaan. Erityisen huolestuttavana järjestö pitää sitä, että pidätettyjen olinpaikkaa ei tiedetä ja heidän ei ole sallittu ottaa yhteyttä lähiomaisiinsa. Myös EU ja Yhdysvallat ovat molemmat hiljattain vedonneet Turkkiin ja kehottaneet kunnioittamaan demokraattisia oikeuksia ja pidättäytymään väkivallasta. Nykyhallinnolle näiden tahojen sanomisilla ei vain ilmeisesti ole enää mitään merkitystä:

'Me olemme tilivelvollisia vain jumalalle, emmekä ota muilta käskyjä tai ohjeita.'

Recep Tayyip Erdoğan, 15.6.2013.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti