torstai 13. kesäkuuta 2013

Liian demokraattinen demokratia

Guardian-lehden pääkirjoituksessa oli eilen mielestäni osuva pätkä Turkin tämän hetkisen tilanteen ironiasta:

'There is a bitter irony to events in Turkey. The man who told the Egyptian dictator Hosni Mubarak before his fall that "no government can survive against the will of its people" dismissed his own civil movement as looters, riffraff and foreign agents. The man who sent the army back to its barracks, and pushed back the power of Turkey's deep state, sent in riot police yesterday to arrest more than 50 lawyers protesting at police brutality. The man whose reforms instituted unprecedented democratic freedoms in Turkey can not, apparently, cope with their consequences.'

Guardian, 12.6.2013

Turkissa toimittajana olen toki tehnyt juttuja erilaisista ihmisoikeusongelmista, kurdikysymyksestä, sananvapauden haasteista, naisiin kohdistuvasta väkivallasta vain muutamia mainitakseni. Mutta moneen otteeseen olen myös raportoinut isoista edistysaskelista, joita AKP on yli kymmenen vuoden hallintonsa aikana toteuttanut. 

Turkki on monella tapaa varmasti paljon demokraattisempi, kuin ennen nykyhallinnon valtaan astumista ja erityisesti ensimmäisinä vuosina uudistustahti oli päätä huimaava. Täällä voi monista entisistä tabuista nykyisin keskustella vapaasti, armeija ei enää näyttele liian suurta roolia politiikassa ja esimerkiksi kurdien, ja muidenkin vähemmistöjen, asema on parantunut merkittävästi. Puhumattakaan tietysti talouden kukoistuksesta ja monen julkisen palvelun huimasta kohentumisesta. 

On ollut valtava pettymys viime vuosien aikana hiljalleen (ja nyt erityisesti viime viikkojen aikana) huomata, että Turkista oli tulossa liian demokraattinen sen kiivaimmille demokratisoijille. Heille demokratia näyttääkin olleen vapautta ja oikeutta vain heidän itsensä kanssa samankaltaisesti ajatteleville. Tai joiltakin osin jopa tyhjää sanahelinää.

Toivottavasti nämä tapahtumat kääntyvät yhdeksi edistysaskeleeksi Turkin demokratisoitumisen tiellä - AKP on saanut paljon sillä aikaiseksi mutta nyt on korjausliikkeen vuoro.

4 kommenttia:

  1. Kiitos, että palasit kirjoittelemaan :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos Lotta blogin avaamisesta, hienoja kirjoituksia! Guardianillakin oli hyvä kirjoitus. TIlanteessa on sekin ironia, että osaltaan AK-puolue on valtakaudellaan tekemillä demokraattisilla uudistuksilla nimen omaan avannut mahdollisuuden tällaisille protesteille. Hatunnosto siis siitäkin heille. Eivät monet nuorista mielenosoittajista edes tiedä, miten mustia demokratiaongelmia Turkilla aikaisemmin oli. Eikä heille kelpaa jonkin B-luokan sinnepäin demokratia pelkästään siksi, että aiemmin oli vielä huonommin. He haluavat parasta, ja oikeassa ovat.

    VastaaPoista
  3. Kiitos Lotta blogista, ja kiitos myös Minna-kaimalle Hesarin jutuista. Tällä hetkellä tekee mieli vain hengitellä syvään ja rauhallisesti, sillä niin solmuun ovat asiat menneet. Jotenkin tuntuu niin epätoivoiselta, että asiaa puidaan ylimalkaisesti valitun julkkisjoukon kanssa. Tässä tarjoillaan nyt kansalle sirkushuveja, mutta ei heitä vieläkään kuunnella. Niin kuin joku twiittasikin aiemmin: se, että Erdogan tapaa Hülya Avsarin on sama asia kuin Obama kävisi Central Parkin valtauksen yhteydessä keskusteluja Kim Kardashianin kanssa. Ei auta kuin toivoa, että päättäjille viisautta.

    VastaaPoista
  4. Kiitos Karoliina ja MinnaT kommenteista!

    Joo, täysin samaa mieltä tuosta ironiasta ja sen takia Guardianin pätkän tähän lainasinkin - ydin on juuri siinä, että '...can not, apparently, cope with their consequences.'

    Jotkuthan ovat alkaneet täällä nyt sanoa, että nämä juuri noita mustia ongelmia tuntemattomat nuoret eivät ymmärrä mitä ovat tekemässä ja 'keikuttavat venettä, jossa me kaikki olemme'. Mutta kuten Minna kirjoitit, niin tuskin paremmasta tietäville on riittävää, että kaikki on suht ok ja että valtaosan elämä voi jatkua normaalisti, jos sulkee silmänsä ja korvansa osan kokemalta epäoikeudenmukaisuudelta.

    Toivottavasti joku nyt oli päättäjille sitä viisautta tosiaan suonut, kun yllättäen illalla tuli tuo tieto 'aidosta' tapaamisesta mielenosoittajien ja pääministerin välillä. Ja kuitenkin selviä lupauksiakin sieltä hallituksen suunnalta tullut. Näin olisi voinut tosin tehdä jo kaksi viikkoa sitten...

    No mutta lisää eilisen tapahtumista seuraavassa kirjoituksessa!

    VastaaPoista