Turkin valuutta liira (TL) on alkuvuodesta tehnyt kyseenalaisen ennätyksen jo monta kertaa: Yhdellä Yhdysvaltain dollarilla on saanut joka päivä yhä enemmän liiroja, eli liiran arvo on jatkuvasti laskenut saavuttaen ennätysalhaisia arvoja päivä toisensa jälkeen.. Eilen maanantaina tehtiin jälleen yksi uusi ennätys, kun dollarilla sai jo 2.39 liiraa - se on jo kaksi kertaa enemmän kuin viisi vuotta sitten, eli liiran arvo on viidessä vuodessa puolittunut dollariin nähden.
Myös euroa vastaan liiran arvo on ennätysheikko - eilen yhdellä eurolla sai jo yli 3,2 liiraa. Muistan täällä ajan noin viisi vuotta sitten, kun yksi euro riitti vain 1,7 liiraan. Tällä hetkellä euroalueelta tulevalla onkin Turkissa halpaa, sillä en ole ainakaan vielä huomannut valuutan heikkenemisen heijastuneen hintoihin. Toki inflaatio on vuosien aikana tehnyt tehtävänsä ja monet palvelut ja tavarat ovat aivan eri hinnoissa, kuin puoli vuosikymmentä sitten.
Tilanne alkaa olla Turkin talouden kannalta lievästi sanottuna huolestuttava. Turkin keskuspankki ilmoittikin eilen maanantaina kokoontuvansa tiistain aikana hätäkokoukseen, jonka tuloksen se julkistaa puoliltaöin tiistain ja keskiviikon välisenä yönä. Pankilta ja sen pääjohtaja Erdem Başcılta odotetaan ohjauskoron nostamista nousevan inflaation ja luisuvan liiran rauhoittamiseksi.
Rahapolitiikan tiukentamista odotettiin jo edellisen, päiväjärjestykseen normaalistikin kuuluvan tapaamisen jälkeen. Sitä ei kuitenkaan tullut ja Turkissa sekä kansainvälisissä medioissa puhuttiin poliittisesta painostuksen mahdollisesta vaikutuksesta: Kovaa vauhtia kasvava talous on ollut yksi pääministeri Erdoğanin vahvimmista korteista, jota hän ei halua menettää jo ovella kolkuttelevien paikallisvaalen alla.
Erdoğan onnittelikin pankkia avoimesti viime viikolla siitä, että se jätti koron ennalleen. Vain hieman ennen pankin viimeviikkoista kokousta uusi talousministeri käytännössä vaati julkisuudessa pankkia pitämään ohjauskoron ennallaan. Ei siis ihme, että sijoittajat epäilevät keskuspankin olevan vahvassa poliittisessa ohjauksessa. Pankin johtaja kuitenkin kielsi olevansa painostuksen uhri ja vakuutti pankin tekevän taloustilanteen vaatimat toimenpiteet.
Suurin syy liiran luisuun on Turkin viimeaikainen poliittinen epävakaus. Erityisesti laajan korruptiosotkun ja valtataistelun tultua ilmi joulukuussa sijoittajien luottamus Turkin tulevaisuuteen on heikentynyt. Keskuspankin päätöksen jälkeen nähtäväksi jää riittääkö mikään hätätoimenpide tasapainottamaan liiran huolestuttavaa laskua. Jäljelle jää kuitenkin poliittisesti paljon epävarmemmaksi muuttunut ympäristö ja kolmet lähestyvät vaalit.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti